VILÉM ČOK – 500 kusůch aneb Best Rock Čok

CD + DVD 2013

Vilém Čok. Co dodat k tomuto osobitému muzikantovi a „kašpárkovi“ české scény. Na rovinu se přiznám, že hudebně preferuji spíše Zikkurat, Stromboli, první dvě lp Pražského Výběru a ještě tak zkousnu pár věcí od Nové Růže. Bohužel pozdější tvorba kapel Delirium Tremens a ByPass už šla docela mimo mě. To ale není vina Vildy Čoka, spíše moje. Nějak jsme se zkrátka hudebně rozešli. Best Rock Čok

Na tomhle cd Vilém Čok rekapituluje svou hudební kariéru z let 2002- 2011. A je to docela zajímavá sbírka hitů i nehitů. Takže silnější kus střídá zákonitě slabší.Vilda sází na poctivý bigbít s často humornými texty, kdy dokáže zajímavě ohnout češtinu k obrazu svému. Bohužel albu škodí nadměrná stopáž , těch takřka osmdesát minut je docela hodně a vydržet poslouchat až do konce bez ztráty pozornosti je úkol hodný skalního čokoholika. Ale proti gustu žádný dišputát.

Občasné využití elektroniky rovněž není na škodu. Snad nejhorší jsou Vilémovy pokusy o balady, chcete-li ploužáky. Tady se ztrácí textově, ale hlavně vokálně. Což je docela škoda.

Další položkou je dvd s pěti videoklipy a záznamem koncertu v pražské Retro Music Hall, kde slavil Vilém své padesáté narozeniny. Páteř koncertu tvoří Vilémovy vlastní věci a taky hity z jeho bohaté hudební kariéry. Během koncertu se na pódiu objeví zajímaví hosté, za všechny zmíním Báru Basikovou, která si sřihla „ Ó hory,Ó hory“ z mateřských Stromboli a Michala Pavlíčka jenž si zahrál na kytaru v klasice „Na Václavským Václaváku“. Velice povedený večírek.

Pro fanoušky Viléma Čoka je tohle cd/dvd povinnost, pro ostatní zajímavá zkušenost s novější tvorbou tohoto démona české rockové scény.

Johny from Troppau  3,5 /5